Marrekrite
Varen

Baggerwerkzaamheden ligplaatsen Joustersluis

31/01/2019

Al vele  jaren is de locatie tegenover de Joustersluis een favoriete ligplaats voor veel watersporters. Om die reden doet Marrekrite er alles aan om deze locatie in goede staat en goed bereikbaar te houden. In 2018 hebben we reeds een deel van de damwanden vervangen en een paar oude oploopjes weggehaald. Om de ligplaatsen bereikbaar te houden, starten we de komende weken met het baggeren van de ligplaatsen. Vanaf Pasen zijn de ligplaatsen weer het hele seizoen bereikbaar.

Baggeren

De baggerwerkzaamheden duren tot uiterlijk 19 april en zijn dus voor het Paasweekend afgerond. De betreffende ligplaatsen (SN64a tot en met SN64d) zijn in deze periode niet bereikbaar. Van het baggeren zult u dus geen overlast ervaren.

Uit oogpunt van werk met werk worden in deze periode tevens de ligplaatsen aan de Kaai (SN58) gebaggerd, zodat ook deze weer goed bereikbaar zijn.

Baggerdepot

Omdat het baggeren betaald wordt met gemeenschapsgeld, hebben we eerst onderzoek gedaan naar de meest efficiënte werkwijze. Baggeren is erg duur, financieel is de enig haalbare oplossing om de bagger in een depot op de wal te storten. De komende twee weken wordt het depot gereed gemaakt voor gebruik. Dit houdt in dat de aannemer onder andere de ringdijk aanbrengt. Aansluitend wordt gestart met het baggerwerk. Het baggerdepot blijft tijdens het seizoen liggen, omdat we in bet najaar weer verder gaan met het opwaarderen van deze locatie. Het depot wordt afgesloten met een hekwerk en voorzien van waarschuwingsborden.

In de periode van 19 april tot en met 1 oktober 2019 mag de aannemer, met goedkeuring van de directie, op werkdagen tussen 09:30 en 17:00 uur werken aan het depot. De aannemer zal de baggerspecie een aantal keer omzetten om het indrogen van de baggerspecie te bevorderen.

In de periode rond Pasen, de meivakantie, Hemelvaart en de landelijke schoolvakanties wordt er niet gewerkt aan het depot.

We realiseren ons terdege dat dit niet de meest ideale oplossing is voor de watersporters die van deze locatie gebruik maken.

Inpassing in het landschap

Zodra alle werkzaamheden achter de rug zijn en de baggerspecie voldoende is ingedroogd, zullen we het depot omvormen tot een glooiend en parkachtig landschap. Zo creëren we hier weer een mooie en prettige ligplaatslocatie met een natuurlijke en afwisselende begroeiing van diverse soorten bomen en struiken, passend in het landschap.

Wij hopen dat u begrip heeft voor de werkzaamheden en zullen er alles aan doen om de overlast  voor de watersport zo veel mogelijk te beperken.
Indien u vragen heeft over deze specifieke werkzaamheden kunt u altijd even contact met ons opnemen.

Overzichtsfoto werkzaamheden Joustersluis

Nieuws

Recordopbrengst wimpels!

13/04/2021

2020 was een ongekend druk jaar op het water. Het was bijna net zo druk als in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, toen nog veel meer mensen in eigen land op pad gingen en velen dus ook in onze provincie vakantie vierden. Voor Marrekrite was deze drukte onder meer merkbaar aan de verkoop van de wimpels. De vraag naar wimpels schoot omhoog. 2020 werd daardoor een topjaar qua wimpelverkoop. In totaal hebben we netto € 170.000,- aan de wimpelactie overgehouden, een stijging van maar liefst € 17.500,- ten opzichte van 2019! Deze opbrengst besteden we aan de aanleg van een strand en een uitkijkpunt op de Langehoekspôlle. We hopen voor 2021 weer op zo’n topjaar. De online verkoop ligt op dit moment alweer hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Wilt u Marrekrite ook steunen? Schaf dan de wimpel aan, daarmee kunnen wij weer mooie voorzieningen…

Primeur: brugbediening per app

29/03/2021

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij 16 bruggen in Fryslân een brugopening aanvragen met de app Watersport. Deze service is een primeur in Nederland. Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceerde vandaag in Langweer de vernieuwde app en opende daarmee het vaarseizoen 2021. Aanvragen brugopening Het watersportseizoen is zaterdag 27 maart van start gegaan. Dat betekent dat brugwachters zeven dagen per week bruggen en sluizen bedienen. Het aanvragen van een brugopening kan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het vanaf vandaag bij 16 bruggen ook mogelijk dat via de app Watersport te doen[1]. “Ik ben trots dat dit mogelijk is in onze watersportprovincie. Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. De 16 bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs 40 bruggen bedienen. Het…