Marrekrite
Marrekrite

Hûskes weer te water

02/04/2019

Op 6 maart jl. is het derde en laatste ponton voor de Hûskes te water gelaten bij Scheepswerf Haarsma in Haskerdijken. Afmitech kon vervolgens de container plaatsen, zodat onze drie Hûskes weer voor het nieuwe vaarseizoen klaar zijn. De Hûskes liggen op Marchjepôle, aan de Noorder Aldewei en aan De Hemmen (FL16C, nabij Gaastmar). Tot 15 april testen we of alles goed werkt, daarna kunt u de Hûskes weer gebruiken.

Innovatief

Het afgelopen jaar zijn er ook toiletten in de Hûskes gebouwd. Dat betekent dat u bij de drijvende waterzuiveringen niet alleen uw vuilwater kunt afzuigen, u kunt er ook naar het toilet.

De Hûskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties gaat. De drie Hûskes zijn compleet autonoom en zelfvoorzienend. Uw vuilwater wordt via biologische processen en microfiltrage zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Hûskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen.

Gebruik is gratis

Zowel het leegzuigen van uw afvaltank als het toiletbezoek is gratis, in ieder geval voor de duur van de pilot (tot en met 2020). Let wel, het is absoluut verboden om uw bilgewater via de Hûskes af te pompen. Hier kunnen de biologische processen in de tanks niet tegen. Dit soort illegale lozingen worden gezien als een milieudelict en overtreders worden zwaar aangepakt.

Nieuws

Recordopbrengst wimpels!

13/04/2021

2020 was een ongekend druk jaar op het water. Het was bijna net zo druk als in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, toen nog veel meer mensen in eigen land op pad gingen en velen dus ook in onze provincie vakantie vierden. Voor Marrekrite was deze drukte onder meer merkbaar aan de verkoop van de wimpels. De vraag naar wimpels schoot omhoog. 2020 werd daardoor een topjaar qua wimpelverkoop. In totaal hebben we netto € 170.000,- aan de wimpelactie overgehouden, een stijging van maar liefst € 17.500,- ten opzichte van 2019! Deze opbrengst besteden we aan de aanleg van een strand en een uitkijkpunt op de Langehoekspôlle. We hopen voor 2021 weer op zo’n topjaar. De online verkoop ligt op dit moment alweer hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Wilt u Marrekrite ook steunen? Schaf dan de wimpel aan, daarmee kunnen wij weer mooie voorzieningen…

Marrekrite
Fietsen

De pontjes varen weer

01/04/2021

Vanaf 1 april varen de meeste pontjes in Friesland weer. U kunt er dus weer optimaal van genieten als u er de komende Paasdagen op uit trekt voor een fiets- of wandeltocht. De stremmingen in het fiets- en wandelnetwerk op onze kaart zijn weer opgeheven. Er zijn twee pontjes die iets later starten: De Wynser Oerset (over de Dokkumer Ee bij Wyns): vaart weer vanaf aanstaande zondag 4 april. De Zonnepont de Oerhaal (over het Prinses Margrietkanaal tussen Warten en Earnewâld): vaart weer vanaf vrijdag 23 april. De bedieningsdagen en -tijden verschillen per pontje. Kijk op www.voetveren.nl voor de actuele vaartijden. Op alle pontjes gelden maatregelen i.v.m. corona, waardoor ze niet met maximale capaciteit varen. Dat kan betekenen dat u soms iets langer moet wachten.