Marrekrite
Marrekrite

Hûskes weer te water

02/04/2019

Op 6 maart jl. is het derde en laatste ponton voor de Hûskes te water gelaten bij Scheepswerf Haarsma in Haskerdijken. Afmitech kon vervolgens de container plaatsen, zodat onze drie Hûskes weer voor het nieuwe vaarseizoen klaar zijn. De Hûskes liggen op Marchjepôle, aan de Noorder Aldewei en aan De Hemmen (FL16C, nabij Gaastmar). Tot 15 april testen we of alles goed werkt, daarna kunt u de Hûskes weer gebruiken.

Innovatief

Het afgelopen jaar zijn er ook toiletten in de Hûskes gebouwd. Dat betekent dat u bij de drijvende waterzuiveringen niet alleen uw vuilwater kunt afzuigen, u kunt er ook naar het toilet.

De Hûskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties gaat. De drie Hûskes zijn compleet autonoom en zelfvoorzienend. Uw vuilwater wordt via biologische processen en microfiltrage zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Hûskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen.

Gebruik is gratis

Zowel het leegzuigen van uw afvaltank als het toiletbezoek is gratis, in ieder geval voor de duur van de pilot (tot en met 2020). Let wel, het is absoluut verboden om uw bilgewater via de Hûskes af te pompen. Hier kunnen de biologische processen in de tanks niet tegen. Dit soort illegale lozingen worden gezien als een milieudelict en overtreders worden zwaar aangepakt.

Nieuws