Marrekrite
Marrekrite

Hûskes weer te water

02/04/2019

Op 6 maart jl. is het derde en laatste ponton voor de Hûskes te water gelaten bij Scheepswerf Haarsma in Haskerdijken. Afmitech kon vervolgens de container plaatsen, zodat onze drie Hûskes weer voor het nieuwe vaarseizoen klaar zijn. De Hûskes liggen op Marchjepôle, aan de Noorder Aldewei en aan De Hemmen (FL16C, nabij Gaastmar). Tot 15 april testen we of alles goed werkt, daarna kunt u de Hûskes weer gebruiken.

Innovatief

Het afgelopen jaar zijn er ook toiletten in de Hûskes gebouwd. Dat betekent dat u bij de drijvende waterzuiveringen niet alleen uw vuilwater kunt afzuigen, u kunt er ook naar het toilet.

De Hûskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties gaat. De drie Hûskes zijn compleet autonoom en zelfvoorzienend. Uw vuilwater wordt via biologische processen en microfiltrage zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Hûskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen.

Gebruik is gratis

Zowel het leegzuigen van uw afvaltank als het toiletbezoek is gratis, in ieder geval voor de duur van de pilot (tot en met 2020). Let wel, het is absoluut verboden om uw bilgewater via de Hûskes af te pompen. Hier kunnen de biologische processen in de tanks niet tegen. Dit soort illegale lozingen worden gezien als een milieudelict en overtreders worden zwaar aangepakt.

Nieuws

Nieuwe ligplaatsen: de Roospôlen

21/05/2019

Vanaf nu kunt u gebruik maken van onze ligplaatsen op drie gloednieuwe eilandjes in het Snitsermar: de Roospôlen in het Snitsermar zijn opgeleverd. Net als de eerder herbouwde Tryntsje Pôle (iets verder naar het oosten), gaat het om voormalige eilandjes die verdwenen zijn door jaarlijkse afslag. Met de drie Roospôlen en Tryntsje Pôle heeft u de keuze uit vier prachtige nieuwe, beschutte ligplaatsen aan de noordwestoever van het Snitsermar. In totaal gaat het om circa 400 meter aan aanlegcapaciteit, met bovendien per eiland ook een speciale kanovoorziening. Vanaf de eilanden kijkt u prachtig het meer over.

Maarten van der Weijden opent zwemseizoen bij It Húske

17/05/2019

Vrijdag 17 mei hebben zwemkampioen Maarten van der Weijden en Gedeputeerde Sietske Poepjes samen met leerlingen van de Mienskipsskoalle De Legeaën uit Gau/Sibrandabuorren het zwemseizoen geopend. Dat deden ze door vanaf It Húske te water te gaan en een stuk te zwemmen. It Húske was voor de gelegenheid afgemeerd bij recreatiegebied De Potten in Offingawier. Samen zwemmen in schoon water! Het is belangrijk dat het Friese zwemwater schoon is en blijft. Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zetten zich hiervoor in. Marrekrite helpt hieraan mee met It Húske, een drijvend vuilwaterstation mét toilet voor de watersport. De Húskes zijn zeer innovatieve, drijvende zuiveringsinstallaties. De drie Húskes zijn compleet autonoom en zelfvoorzienend. Het vuilwater wordt via biologische processen en microfiltrage zodanig gereinigd, dat we – met toestemming van Wetterskip Fryslân – het gereinigde water aan de achterkant van de Húskes direct op het oppervlaktewater mogen lozen. U kunt als watersporter meehelpen aan het…