In maart komen weer zes pontjes in de vaart

28/02/2023

Eerder was ‘oerstekke’ pas mogelijk vanaf 1 april, maar dit jaar varen 6 verschillende pontjes al vanaf maart in de weekenden. Vanaf zaterdag 4 maart 2023 tussen 11:00 uur tot 16:00 uur kun je, met behulp van het knooppuntnetwerk, weer een leuke pontjesroutes volgen; te voet of op de fiets.

De pontjes die vanaf maart varen zijn:

  • Veerpont De Grietman bij het Nationaal Park De Alde Feanen (Hooidammen en de Veenhoop) – Tussen wandelknooppunt 26 – 23 & Tussen fietsknooppunt 6 – 12 of v.v.
  • Rufus in Broek – Bij wandelknooppunt 14 – 15 & Tussen fietsknooppunt 61 – 65 of v.v.
  • De Woudfennen bij Boornzwaag – Bij wandelknooppunt 77 – 92 & Tussen fietsknooppunt 84 – 91 of v.v.
  • Langwarder Feart bij Langweer – Tussen wandelknooppunt 91 – 47 & Tussen fietsknooppunt 59 – 93 of v.v.
  • Droech oer de Feart bij Gaastmeer – Tussen wandelknooppunt 92 – 20 & Tussen fietsknooppunt 34 – 23 of v.v.
  • It Oerset bij It Heidenskip – Tussen wandelknooppunt 93 – 40 & Tussen fietsknooppunt 33 – 16 of v.v.

Begin het voorjaar goed met varende pontjes en extra activiteiten

Vaar jij in het weekend van 4 en 5 maart een pontje over dan krijg je een zakje zaadjes om het voorjaar verder in te luiden. Ook kan elke fietser of wandelaar stempelen voor Bierenburg. Eén overtocht met een pontje is een stempel waard. Bij een volle stempelkaart kan iedereen even lekker ‘opfriesen’,  met een gratis heerlijke Opfrieser Bierenburg van Kâld Kletske en Sonnema.

Wie even moet wachten op een pontje hoeft zich zeker niet te vervelen. Sowieso is het uitzicht overal de moeite waard om bij weg te dromen, maar voor wie in beweging wil blijven en houdt van geocaching is er ook wat te doen. Bij alle zes de pontjes is namelijk een cache verstopt. Houd je van spelletjes? Dan zijn D’Ald Herberch in Gaastmeer en Helder in Boornzwaag zondagmiddag 5 maart dé plek waar je moet zijn. Hier kun je kosteloos meedoen aan een spelletjesmiddag. Speel Pim-Pam-Pet of één van de bordspellen.

Genoeg redenen om er lekker op uit te gaan en te genieten van al het moois dat de provincie te bieden heeft!

Foto: Pontje It Heidenskip Gaastmeer (c) ThomasVaer Fotografie

Nieuws

Start broedseizoen

15/03/2024

Het broedseizoen is weer begonnen. In deze periode zijn vogels (maar ook andere dieren) extra kwetsbaar. Ze zoeken een rustige plek op om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Als ze daarbij verstoord worden, zullen ze het nest verlaten en zal het broedsel mislukken. Met name voor bedreigde soorten is dit natuurlijk niet wenselijk. Organisaties als It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten sluiten daarom tijdens het broedseizoen (delen) van hun gebieden af voor bezoekers. Wandelnetwerk Fryslân, het wandelknooppuntnetwerk, gaat ook vaak door deze gebieden. Dat betekent dat sommige trajecten tijdens het broedseizoen zijn afgesloten. Het broedseizoen loopt van 15 maart tot 15 juli. Op onze kaart kun je (vanaf 15 maart) zien welke trajecten gestremd zijn. Trajecten in de broedseizoen-gebieden staan ook aangegeven op onze papieren wandelkaarten. Gelukkig blijven er nog duizenden kilometers aan wandelnetwerk over waar je deze periode van harte welkom bent. Wil je de dieren…

Duurzame wimpel vanaf 2024

01/12/2023

De vertrouwde Marrekritewimpel wordt vanaf 2024 een stuk duurzamer. De nieuwe ‘groene’ wimpel wordt gemaakt van 100% gerecyclede petflessen en wordt lokaal geproduceerd door de Dokkumer Vlaggen Centrale, in Fryslân zelf! Op donderdag 30 november heeft gedeputeerde Douwstra als voorzitter van de GR Recreatieschap Marrekrite de eerste wimpel in ontvangst genomen van Henny Atsma, commercieel directeur van de Dokkumer Vlaggen Centrale. Als Marrekrite zijn we heel trots op deze duurzaam en lokaal geproduceerde wimpel. Onze aanlegvoorzieningen, de Marrekrite steigers, worden sinds een aantal jaren al vernieuwd met gerecycled kunststof. Datzelfde geldt voor de welbekende wandel- en fietsknooppuntpalen. De knooppunt- en routebordjes en de borden bij onze aanlegvoorzieningen vervangen we bij schades zoveel mogelijk door borden van biobased materiaal. De wimpel is vanaf 2024 verkrijgbaar, via de Marrekrite website, de vele verkooppunten in Friesland en onze vrijwilligers.