Marrekrite
Varen

Deel Marrekrite containers deze winter open

20/11/2023

Omdat wij willen voorkomen dat het afval zwerfafval wordt, laten we op een aantal populaire ligplaatsen de containers open.

Wintervaren wordt steeds populairder. Friesland speelt daarop in met steeds meer bruggen die ook in de winter gedraaid worden, waarmee vaarroutes toegankelijk blijven. Vaart u deze winter door, dan kunt u uw afval op de volgende Marrekrite-plekken kwijt:

  • Marchjepôlle (TJ15D tot en met TJ15J): 4 containers open
  • Tsjûkepôlle (TJ14A tot en met TJ14D): 2 containers open
  • It Grut Skar (SN23): 1 container open
  • Jouster Slúske (SN64E tot en met SN64J): 4 containers open
  • Noarder Alde Wei (SN 62D en SN86B) 2 containers open
  • Langehoekspôlle (FL23A tot en met FL23F): 6 containers open (4 op het grote eiland, 2 op het kleine eiland)
  • Nije Krúspôlle (FL28A tot en met D): 2 containers open
  • De Hemmen/Gaastmar (FL16A): 1 container open
  • De Rengerspolle (PR20B): 1 container open
  • Aegehoek (PR45A t/m PR45G; PR45K t/m PR45M; PR46a t/m PR46D, PR47): 2 containers open

De ligplaatsen vindt u op onze kaart.

Mocht één van deze containers vol zijn, dan vragen wij u om uw recreatieafval mee te nemen naar een container waar nog wel plek is, naar een jachthaven of naar huis. Zet nooit zakken naast de containers, dit trekt ongedierte zoals ratten aan. De containers worden namelijk in de wintermaanden niet geleegd, vanwege onderhoud aan de milieuboot. Pas vanaf april 2024 wordt weer gestart met het legen van de containers.

Voor meer informatie over wintervaren en routetips: Doorvaren in Friesland

Foto: VVV Waterland van Friesland / ThomasVaer fotografie

 

Nieuws

Marrekrite
Varen

De Tsjûkemar is een strandje rijker!

02/05/2024

Vanaf vandaag heeft de Ganzetippe een strandje. De afgelopen vier weken heeft firma Van der Meulen Woudsend zand ontgraven uit de waterbodem bij de Tsjûkepole. Het zand is vervoerd en verwerkt bij de Ganzetippe tot een strandje. De werkzaamheden zijn vandaag afgerond. Niet alleen het strand is nieuw. Afgelopen najaar heeft Nagelhout Woudsend nieuwe betonnen damwand geplaatst. Voor de bouwvak zal Nagelhout in opdracht van de Marrekrite alle houten steigers verwijderen en vervangen door 260 meter kunststof steiger. De werkzaamheden aan de steigers zijn voor de bouwvak gereed.

Duurzame wimpel vanaf 2024

01/12/2023

De vertrouwde Marrekritewimpel wordt vanaf 2024 een stuk duurzamer. De nieuwe ‘groene’ wimpel wordt gemaakt van 100% gerecyclede petflessen en wordt lokaal geproduceerd door de Dokkumer Vlaggen Centrale, in Fryslân zelf! Op donderdag 30 november heeft gedeputeerde Douwstra als voorzitter van de GR Recreatieschap Marrekrite de eerste wimpel in ontvangst genomen van Henny Atsma, commercieel directeur van de Dokkumer Vlaggen Centrale. Als Marrekrite zijn we heel trots op deze duurzaam en lokaal geproduceerde wimpel. Onze aanlegvoorzieningen, de Marrekrite steigers, worden sinds een aantal jaren al vernieuwd met gerecycled kunststof. Datzelfde geldt voor de welbekende wandel- en fietsknooppuntpalen. De knooppunt- en routebordjes en de borden bij onze aanlegvoorzieningen vervangen we bij schades zoveel mogelijk door borden van biobased materiaal. De wimpel is vanaf 2024 verkrijgbaar, via de Marrekrite website, de vele verkooppunten in Friesland en onze vrijwilligers.